Gratis verzending NL, BE & DE
Klantwaardering 9.5
Binnen 1 tot 3 werkdagen in huis
Laat thuis je retour ophalen

People 

Wij werken samen met leveranciers in Pakistan, India, China, Turkije, Italië en Portugal. Met sommigen van hen werken we al meer dan tien jaar samen. We hechten veel waarde aan een goede en lange termijn samenwerking. Daarbij zijn vertrouwen en gedeelde waarden erg belangrijk. Alleen zo kunnen we samen kwaliteitsproducten ontwikkelen. 

IBANA's Gedragscode
A
ls fundamenteel onderdeel van onze samenwerking hebben we een gedragscode ontwikkeld. We vragen onze leveranciers om deze gedragscode ten alle tijden na te leven. De gedragscode (of "Code of Conduct") is gebaseerd op de conventies van de VN’s International Labour Organisation (ILO) en de VN’s Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het document verzekert de naleving van fundamentele ethische principes, die in de kledingindustrie nogal eens onder druk staan, namelijk: geen kinderarbeid, naleving van wettelijke arbeidstijden en minimum loon, vrijheid van vereniging en een veilige en gezonde werkomgeving.


IBANA's Audit programma bij fabrieken
Inkoop uit verschillende landen brengt verschillende risico’s met zich mee. Sommigen ernstiger en waarschijnlijker dan anderen. Externe sociale standaarden, audits en bezoeken helpen bij het controleren van de naleving van de gedragscode, het beoordelen van bedrijfspraktijken en bij het in kaart brengen van risico’s. Daarom hebben wij een auditprogramma waarbij we fabrieken vragen om ge-audit te worden volgens externe standaarden zoals BSCI, Sedex of SA8000. De meeste fabrieken waarmee wij werken zijn ge-audit volgens deze standaarden. Voor de fabrieken waarvoor dit nog niet geldt, helpen wij hen zoveel mogelijk om ge-audit te worden. 


Voor fabrieken die (nog) geen externe audit hebben doorlopen, gaan we zelf langs om een interne audit te doen. Ook gaan we langs bij onze belangrijkste fabrieken met een externe audit. Deze interne audit is in lijn met onze Code of Conduct, en de ILO richtlijnen. Dit bezoek is niet alleen een audit, maar ook een gesprek waarbij we ook van de fabriek willen horen waar ze tegenaan lopen, welke risico's er zijn en hoe we dit samen kunnen verbeteren. Dit doen we al in Pakistan en China, en gaan we in 2023 verder uitrollen naar India en Turkije. 

Met deze aanpak hebben we beter zicht op de situatie in de fabrieken en kunnen we eventuele verbeterpunten bespreken met onze leveranciers.